Kurz eura oslabil pod úroveň 1,29 USD/EUR

25.03.2013 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 25. marca (TASR) - Spoločná európska mena dnes len krátko profitovala z dohody o záchrannom balíku pre Cyprus. Popoludní sa dostala pod výrazný tlak, informovala agentúra DPA.

Euro sa dnes podvečer obchodovalo po 1,2887 USD, pričom v rannom obchodovaní jeho kurz vyskočil až na 1,3048 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,2935 (v piatok: 1,2948) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7731 (0,7723) eura.

V noci nadnes sa krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF) po dramatickom maratóne rokovaní v Bruseli dohodli s cyperskou vládou na záchrannom programe, v rámci ktorého Nikózia dostane finančnú pomoc vo výške 10 miliárd eur. Spoločná mena následne posilnila približne o pol centa. Euro si však kurzové zisky dlho neudržalo.

"Aj po dohode existuje celý rad neistôt," uviedol devízový expert banky HSBC Trinkaus Thomas Amend. Napríklad Cyprus musí ešte len presadiť výsledky dohody. V utorok by sa mali cyperské banky opäť otvoriť. Reakcia sporiteľov sa dá len ťažko odhadnúť. Amend okrem toho poukázal na fakt, že dohodu ešte musia schváliť niektoré národné parlamenty, ako napríklad nemecký Bundestag.

Tlak na euro sa zvýšil popoludní. Najprv poradcovia nemeckej vlády znížili prognózu rastu najväčšej európskej ekonomiky v tomto roku z 0,8 % na 0,3 %. Ďalším negatívnym faktorom bolo vyhlásenie šéfa Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema, že záchranný program pre Cyprus je novým modelom pre riešenie problémov bánk v eurozóne. Po zverejnení jeho slov začali oslabovať európske finančné tituly.
 

Vyberte región